Terassin huolto | Lue vinkit!

Onko sinulla puupatio tai terassi? Jos vastasit kyllä, tässä tulee muutama vinkki terassin huoltotoimiin. Kevät on paras aika huoltotoimille. Kannattaa aloittaa terassin huolto heti, kun ilmat ovat lämminneet. Pahin siitepölyaika kannattaa kuitenkin odottaa. Näillä vinkeillä saat puuterassisi tai patiosi pysymään hyväkuntoisena ja kauniina pitkään.

Kuvassa on puupatio, maalaussivellin ja terassiöljypurkki.

Kuntotarkastus

Huoltotoimet kannattaa aloittaa keväällä terassin kunnon tarkistamisella. Onko talven jäljiltä ylösnousseita ruuvinkantoja tai lautoja. Jos niitä löytyy, kannattaa ne korjata, jotteivat ne aiheuta harmia myöhemmin. Jos jokin lauta on päässyt erittäin huonoon kuntoon, se kannattaa vaihtaa uuteen.  

Puhdistus ja pesu

Kuntotarkastuksen jälkeen on vuorossa perusteellinen puhdistus. Puhdistus kannattaa aloittaa terassin harjauksella. Näin saat irtoroskat ja pölyt pois. Harjauksen jälkeen on pesun vuoro. Tähän on olemassa paljon erilaisia huoltopesuaineita. Yhtä hyvin peseminen onnistuu esimerkiksi mäntysuovalla. Jos terassilaudoituksessa on hometta, käytä silloin homeenpoistoon tarkoitettua ainetta. Noudata tarkoin niiden käyttöohjeita.  

Parhaan pesutuloksen saat, kun maltat levittää pesuainetta jokaiselle laudalle ja annat aineen hetken vaikuttaa ennen pesua. Älä kuitenkaan anna pesuaineen kuivua laudan pintaan. Isommilla terasseilla kannattaakin pesu tehdä osissa. Huuhtele pesuaine pois joko vesiletkulla tai painepesurilla. Letkua käyttäessä pesutulosta voi parantaa harjaamalla samalla pintaa kevyesti puunsyiden suuntaisesti. Painepesuria käytettäessä on varottava suihkuttamasta liian lähelle lautoja, ettei puunpinta vahingoitu.  

Pintakäsittely

Seuraava toimenpide on terassin huolto pintakäsittelyaineella. Kun terassi on pesty, sen on hyvä kuivua perusteellisesti 2-3 päivää ennen sen pintakäsittelyä. Jos kuivumisajalle osuu sadepäiviä, niin huolehdi, että odotat sateen jälkeen muutaman päivän.  Käsittelyn voi tehdä puunsuoja-aineella tai terassiöljyllä. Terassia käsiteltäessä on hyvä muistaa muutama seikka.  

Terassin öljyämiseen tarvitset sopivat välineet sekä aineet. Juuri sinun terassillesi sopivista aineista kannattaa kysyä aineita myyvistä liikkeistä. Terassiöljy voi olla sävytetty taikka väritön. Kun öljyät, etene aina koko lauta kerrallaan, näin vältyt ikäviltä katkosjäliljtä. Öljyäminen tulisi tapahtua puunsyiden mukaisesti. Vältä levittämästä liikaa öljyä pinnalle, jotta aine imeytyy kokonaan puuhun. Levittämiseen voi käyttää esimerkiksi sivellintä tai sientä. Muista aina noudattaa kunkin aineen käsittelyohjeita. Öljyämisen jälkeen terassin on hyvä antaa kuivua rauhassa ennen kalusteiden tuomista. 

Nauttiminen

 Kun terassin huolto tapahtuu säännöllisesti, se pysyy kauniina pitkään ja tuottaa iloa käyttäjälleen!  Nautitaan kesän lähestymisestä ja toivotaan ihania terassikelejä. Terassikalusteiden valinnasta voit lukea seuraavasta artikkelistaniJos terassin kalustaminen mietityttää tai kaipaat terassillesi uutta ilmettä ole rohkeasti yhteydessä! Mietitään juuri sinun terassille sopivat ratkaisut. 

Kuvassa on terassi, jolla on kalusteita sekä kukkia.