Oikean kokoisen maton valinta | Lue vinkit ja onnistu!

Oikean kokoisen maton valinta voi tuottaa haasteita. Jokaisessa kodissa on monenlaisia tiloja, joissa mattoa tarvitaan. Miten osata valita sopivan kokoinen matto kuhunkin tilaan? Lue vinkit ja onnistu maton valinnassa!

Olohuoneen maton koko

Olohuoneen mattoa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota tilassa olevien huonekalujen kokoon ja sijoitteluun. Perussääntönä pidetään sitä, että matto olisi leveämpi kuin sohva. Matolla voi rajata eri toimintoja (kuva 1) tai koota yhteen esimerkiksi seinän vierustalla olevat huonekalut (kuva 2). kalusteiden olisi hyvä olla ainakin osittain matolla. Maton on hyvä olla noin 10–20 cm sohvan alla.

Kuva 1. Toiminnot rajattu matolla.
Kuva 2.

Ruokailutilaan oikean kokoisen maton valinta

Valittaessa ruokailutilaan mattoa pitää huomioida maton koon lisäksi ruokapöydän muoto. Suorakaiteen muotoisen pöydän alle sopii parhaiten suorakaiteen muotoinen matto ja pyöreän pöydän alle sopii pyöreä matto. Tuolin tulisi pysyä maton päällä myös tuolilla istuttaessa.  

Parhaiten oikean kokoisen maton valinta onnistuu siten, että lisäät pöydän mittoihin 50–60 cm. Eli jos pöydän koko on 90×180 cm, sopivin matto olisi 200×300 cm tai 240×300 cm, riippuen tuolien muodosta ja koosta. Jos sopivan kokoista mattoa ei löydä, niin voi sijoittaa kaksi mattoa pöydän alle vierekkäin.

Makuuhuoneen matto

Herätessä on mukava laskea jalat matolle. Makuuhuoneen maton valintaan vaikuttaa se, miten se sijoitetaan. Halutaanko matto sängyn alle vai sängyn vierustoille. Sängyn alle sijoitetun maton tulisi olla noin 2/3 sängyn alla. Jos matot ovat sängyn sivuilla, on ne hyvä laittaa sängynjalkojen alle, niin ne pysyvät kätevästi paikoillaan. 160 cm leveän parisängyn alle tarvitaan noin 200×300 cm kokoinen matto. Sängyn sivuille sopivat 80×150 cm pituiset matot.

kuvat: ellos.fi/matto-opas
kuvat: ellos.fi/matto-opas

Näin onnistuu oikean kokoisen maton valinta!

Ennen kuin teet matto-ostoksia myymälässä, niin huomioi nämä asiat:

  • Mittaa huoneen koko
  • Ota huoneestasi kuva puhelimeesi
  • Ota mitat suurimmista huonekaluista esim. sängystä/sohvasta
  • Pyydä mattoa kotisovitukseen
  • Kysy rohkeasti apua myyjältä tai sisustusalan ammattilaiselta

Jos teet matto-ostoksia kotisohvalta, niin muista nämä asiat:

  • Mittaa huoneen koko
  • Ota mitat suurimmasta huonekalusta esim. sängystä/sohvasta
  • Tarkista verkkokaupan toimitus- ja palautusehdot, jotta vältyt yllätyksiltä

Oikean kokoinen matto viimeistelee huoneen ja vaikuttaa huoneen tilavaikutelmaan. Oikean kokoisen maton valinta on siis tärkeä osa onnistunutta kodinsisustusta! Jos koet, että tarvitset apua mattovalinnassa, ole rohkeasti yhteydessä! Mietitään yhdessä juuri sinun kotiisi sopivat ratkaisut.

Ota yhteyttä – Sisustussuunnittelutoimisto Design PlanS

p. 0500 921272/ Saila tai

laita viestiä saila.vuori@designplans.fi